Onsdag 25. april var på mange måter en merkedag i Begby ILs fotballgruppe

For fotballen generelt handler ikke om kun fotballspillere, men også fotballdommere. Uten disse vil spillerne aldri få mulighet til å trille ball fra sine yngre år og helt opp til Camp Nou.

Dommere er en superviktig del av fotballen her i Østfold også. I Begby var onsdag 25.april en merkedag, da klubben hadde æren av å invitere unge, sultne og engasjerte gutter og jenter på dommerkurs.

Undertegnede er dommer i Begby og meldte overgang for nøyaktige ett år siden til den helrøde klubben på østsiden av Fredrikstad. Sammen med klubbens ledelse bestemte vi oss for å holde et aldri så lite hvordan-oppføre-seg-på-banen-kurs for de unge menneskene som snart skal ut å dømme for kanskje aller første gang.

Er du lagleder, trener eller oppmann for noen av lagene her i klubben, vil du sikkert møte dem når de skal ut å dømme 7-årskamper eller 10-årskamper. Uansett nivå, uansett fotballerfaring og uansett alder, ønsker vi i Begby å gi barna en mulighet til å drive med noe annet enn å sentre baller på hver trening.

For det er nemlig slik at de får en liten sum for å dømmer kamper av klubben. Dels for å motivere de unge til å dømme i egen klubb, og for at spillerne ute på banen ikke får en lagleder eller trener til å dømme dem. I tillegg for at man beholder den «upartiske» biten også vedlike.

På kurset møtte fem personer opp. To gutter og tre jenter. Dette er altså det mest gledelige å skrive om. Hele tre jenter valgte å bruke onsdagskvelden på klubbhuset for å lære om hvordan man skal blåse i fløyta, hvordan man skal vise retning på innkast og hvordan man skal bevege seg på banen på disse små flatene som de skal starte med. Det ble også nevnt om hvordan veien til å bli en kretsdommer er, og hva som skal til for å komme seg oppover og kanskje ta steget opp etterhvert. Et virkelig givende møte med fem lærevillige unge mennesker.

Undertegnede gikk også igjennom hvordan man skal håndtere kritikk og hva man skal gjøre om det er noe ubehagelig som dukker opp mens man dømmer. Skal man fortsette kampen, eller skal man avslutte kampen? Skal vi si ifra eller skal vi la det være? Alt dette gikk vi igjennom på møtet. Interesserte og engasjerte «ungdommer» som ville lære, og det gjelder et dommerhjerte.

Så kjære leser av dette innlegget. Seriestarten er for lengst passert, og mange har allerede spilt mange kamper. Mange har spilt fotball lenge. Men disse dommerne som skal ut å dømme sine første kamper, har ikke noen erfaring fra før. La de feile, la de lykkes og motiver disse jentene og guttene til å kunne få lyst til å dømme neste kamp også.

Vi trenger dommere, og vi trenger særlig jenter til å kunne ta slike roller. Vi kjører på videre og jeg håper at dere tar disse og alle i mot når de kommer og skal dømme ditt lags kamp. Er du lagleder, så ta ansvar for at dommerne våre blir tatt godt i mot. Motiver, motiver og motiver.

Lykke til med sesongen, kjære alle sammen. Dommere, spillere og trenere.

Med vennlig hilsen
Rahand Bazaz
Dommer
Begby IL

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift